Voor wie duurzamer wilt leven, is het aanpassen van je eetpatroon de grootste stap die je kan maken. Eten doen we nou eenmaal voortdurend, dus elke verandering heeft relatief veel impact. Toch, als student ben je soms allang blij überhaupt niet vergeet je drie maaltijden op een dag te doen. Ook als er tussen colleges en de borrel in nog snel gekookt moet worden heb je al snel weinig zin om er nog uitgebreid bij stil te staan wat wel en niet duurzaam is. Om je daarbij te helpen, in verschillende gradaties, wat tips om als student toch wat duurzamer te eten

Team ietsjes minder vlees

De vleesindustrie is een super grote vervuiler. Een vegetarisch dieet is dus goed voor het milieu, maar niet iedereen is bereid z’n slavinken op te geven. Gelukkig heeft Arjen Lubach het al luid en duidelijk uitgelegd: ietsjes minder vlees is ook al stukken duurzamer! Elke dag dat jij toch maar even die kipblokjes voor in je wrap laat staan (met een blikje bonen erdoor is-ie ook prima vullend), ben je dus al hartstikke goed bezig. Bonus: vlees is natuurlijk best duur, dus je bespaart er ook nog lekker mee. Kan je jezelf volgende week belonen met een biologisch varkenshaasje.

Weet de biologische winkels te vinden

Met onder andere de Ekoplaza in de Breestraat en de Zaailing op de Hooigracht is er grote kans dat er een biologische winkel om de hoek van jouw studentenhuis is. Probeer daar eens je boodschappen te doen zodat je zeker weet dat je producten wat verantwoorder zijn. Ze zullen misschien niet dezelfde merken hebben als wat je van de Hoogvliet gewend bent, maar wel weer andere super lekkere producten. Zo heeft de Zaailing een ontzettend lekkere collectie chocola (denk wit met extra vanille of melkchocola met cappuccino). Sommige producten, vooral dierlijke, kunnen wel iets duurder uitvallen, maar voor lang houdbare producten, zoals groenten in blik en granen, valt dat reuze mee.

Koop lokaal

Appels in plaats van mango’s. Sperziebonen in plaats van avocado’s. Door producten te kopen die lokaal geteeld worden is er minder CO2 uitstoot. Let goed op de labels om te zien waar je producten vandaan komen. Exotische producten zijn soms nog goed te verkrijgen uit de kassen, en de Nederlandse kassen lopen voorop op het gebied van duurzaamheid!

Vind je het nu moeilijk om de juiste gerechten te bedenken? Eigenlijk is bijvoorbeeld elke Hollandse stamppot wel goed. Lekker makkelijk in grote hoeveelheden te maken, dus ideaal voor huiseten.

Denk aan de houdbaarheid

Eten weg moeten gooien is gewoon ontzettend zonde (plus, schimmel in je koelkast, iew). Jat wat goede vershoudbakjes van je ouders en zorg dat je dingen luchtdicht afgesloten in de koelkast of de vriezer plaatst. Denk je dat kleine restjes niet de moeite waard zijn? Die twee lepels noedels in zoetzure saus zorgen morgenochtend opgeklutst met wat eieren voor een prima uitbrakomelet.

Veganistisch

Wil je echt die-hard aan de slag gaan? Veganisme is het meest milieuvriendelijke dieet. Door de hele industrie van dierlijke producten uit te sluiten verkrijg je je voedingsstoffen een stuk milieu-efficiënter. Veganisme kan een interessante uitdaging zijn, maar bij de meeste mensen is het wel nodig om vitamine D en B12 erbij te slikken. Gelukkig kan je die gewoon in een multivitamine van de Kruidvat krijgen.

Het internet staat vol met lekkere veganistische recepten en zelfs de Allerhande heeft er ook al meer dan 300 online staan! Wil je meer weten over een gebalanceerd veganistisch dieet, dan is het Voedingscentrum een goede eerste stap. Om aan voldoende eiwitten en andere voedingsstoffen te komen is het als veganist vooral belang je eten goed te combineren: fruit bij je sojayoghurt, een handje noten bij de rijst of een blikje bonen door je pastasaus. Door de voedingsstoffen te combineren neem je ze beter op.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *