De Leidse Ontdekkingen: Cultuur en Maatschappij

Sinds een paar jaar zijn er binnen Leiden een heel aantal zwarte informatieborden te vinden. Deze informatieborden horen bij een drietal nieuwe wandelroutes die meer informatie geven over alle mooie ontdekkingen die binnen Leiden gedaan zijn: de Leidse Ontdekkingen of Leiden Discoveries. Ik besloot een van de routes uit te proberen, de route Cultuur en Maatschappij.

Een van de illustere zwarte bordjes.

De tocht is te lopen op twee manieren: je kan of een boekje met route halen bij de VVV of je kan zelf een route plannen via de gratis app. Zelf vond ik het handig om een fysieke route te hebben en heb ik het VVV een bezoekje gebracht. De app die ik had geïnstalleerd, vond ik namelijk niet prettig werken.  Dat kan ook aan mijn mobiel liggen; die is inmiddels ook al een paar jaar aan vervanging toe en zit zo vol dat zelfs mijn mail niet altijd opgehaald kan worden, maar goed. Ik had dus een boekje gehaald en liep samen met mijn beste vriendinnetje naar het beginpunt van de groene lijn op de plattegrond.

De route van Cultuur en Maatschappij begint tegenover het Museum van Volkenkunde. Het bord zit vrij goed verborgen en ziet er niet heel verzorgd uit. Toch is het een mooie plek om te beginnen, omdat het een mooi uitzicht geeft op het museumgebouw. Het bordje geeft dan ook meer informatie over antropologie, een discipline die natuurlijk naadloos aansluit op het museum. Vanaf hier liepen we door naar Molen De Put en vervolgens naar het Rembrandtplein. Hier stond een bordje over Johan Huizinga en zijn boek over de Middeleeuwen.

Vanaf hier werden we over het drukke – en niet al te charmante – Noordeinde geleid om zo bij het Rapenburg te komen. Op het Rapenburg vonden we de meeste bordjes, waarbij een bordje over het Sieboldhuis en Caspar Reuvens, de eerste professor Archeologie, natuurlijk niet kunnen ontbreken naast de bijbehorende musea (Sieboldhuis en RMO). We kwamen ook een aantal bordjes tegen die niet bij onze route hoorden, wat aan de bordjes zelf niet echt te zien was. Dit moesten we uit de kaart in mijn boekje halen. Bij een van de punten waar we meer zouden kunnen leren over een ontdekking, stond geen zelfs helemaal geen bordje, wat eigenlijk niet eens erg was omdat we de informatie ook al in ons boekje konden lezen.

De wandeling eindigt bij het huis van Thorbecke, wat op zich een leuke stop is. Maar! Het ligt midden in een woonwijk en als je nog nooit in Leiden geweest bent, kom je niet heel makkelijk en snel weer in het centrum terecht. Het is daarbij niet een heel mooie of uitzonderlijke plek, je kunt er alleen het bordje van Thorbecke lezen.

Het huis van Thorbecke.

De route was op zich leuk, maar erg ongeschikt voor mensen die voor de eerste keer in Leiden zijn. Het geeft namelijk geen enkele extra informatie over de plek waar je staat. Het is vaak zelfs onduidelijk waarom een bepaald bordje op die specifieke plek is neergezet. De route is niet heel origineel en brengt je niet echt op bijzondere of mooie punten in Leiden. Sterker nog, het leidde langs Noordeinde, waar veel auto’s en verkeer is, en laat je eindigen op een plek waar je niet wilt eindigen. De bordjes geven bovendien erg oppervlakkige informatie over de onderwerpen. Als je al een tijdje in Leiden woont, heb je deze kennis waarschijnlijk al. Dan is het leuker om de bordjes willekeurig tegen te komen en ze dán te lezen, alleen is het jammer dat ze niet op écht unieke, onontdekte plekken staan.

De inhoud  is niet alleen oppervlakkig, maar ook exact dezelfde als de informatie die we in het boekje bijgevoegd kregen. Wat voegt het boekje dan precies toe, afgezien van een plattegrondje? Nu hadden we de app erbij kunnen halen, want daar zou volgens mij meer informatie in moeten staan, maar dat  vonden we niet echt een goed idee. Ik waardeer dat er is nagedacht over een mobiele route, maar ik wilde liever niet met mijn neus in een mobiel gedoken staan tijdens de wandeling. Daarnaast had ik al twee bronnen van informatie, de bordjes zelf en het boekje. Het leek mij wat overdreven om daar een derde aan toe te voegen.

Pluspunten:

  • Informatie die je normaal alleen in een boek kunt lezen, nu ook buiten bij een wandeling te lezen.
  • Leuke manier om toch meer te leren over wat Leiden bijzonder maakt.
  • Gaat langs een paar van de bekendste plekken van Leiden.
  • Te doen met een app, die gratis is.

Minpunten:

  • Informatie is oppervlakkig.
  • Onduidelijke en niet altijd even charmante route.
  • Gaat niet langs plekken waar je normaal niet zou komen, behalve het eindpunt.
  • De positie van het eindpunt is gek gekozen.
  • De drie opties (boekje, bordjes en app) waar je informatie vandaan kunt halen, zeggen allemaal exact hetzelfde.
  • Onprettig werkende app.

Conclusie: al met al was deze wandeling voor ons niet zo’n succes. Een goed idee en leuk geprobeerd, maar meer dan dat is het helaas niet.  


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *