Je stapt uit de trein. De conducteur heeft het net omgeroepen: Leiden Centraal. Voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst daal je de trap naar de stationshal af. Aan de voorkant van het station staat al een welkomstcomité van studenten op je te wachten. De crew met felgekleurde shirts wijst je de weg. Snel grijp je al je spullen bij elkaar en voeg je je bij de bonte stoet van EL CID’ers naar het verzamelpunt. Net is je uitgelegd hoe je daar moet komen, maar dat ben je allang weer vergeten. Je tas viel namelijk net even van het rolkoffertje af. Gewoon rechtdoor, met de meute mee. Dat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen. Zware tassen? Het mag de pret niet drukken. Je laat alles op je afkomen. Nieuwe mensen, nieuwe indrukken en weinig slapen; het kan allemaal.

Op de Molenwerf zie je al honderden gekleurde bordjes staan. Eerst je tassen droppen of eerst je groepje ontmoeten? Terwijl je twijfelt, zie je kraampjes waar je je spullen kunt achterlaten. Oke, dat maar eerst doen dan. Jouw spullen zullen naar het USC of de Schaatshal worden gebracht. Twee van de vele mogelijke plekken om de week door te brengen. Misschien slaap jij wel bij broer of zus, bij oude vrienden of nieuwe. Een slaapplaats bij een verenigingshuis, zodat je gelijk kennis kunt maken met leden van een bepaalde vereniging. Nadat je de rij bij de kramen hebt doorstaan, zie je in de verte het bordje met nummer 208. Een rilling. Het is jouw groepje. Mensen van je eigen studie en mensen van een andere studie. Ze staan er allemaal een beetje onwennig bij.

De eerste woorden worden gesproken: ‘Hoi’, ‘hoi’. Dan blijft iedereen wat ongemakkelijk staan. Gelukkig nemen de mentoren je al snel mee op de rollercoaster die EL CID heet. Vanaf de opening op maandagavond tot de sluiting ergens op zaterdag krijg je alle facetten van het Leidse studentenleven mee. Je brengt bezoekjes aan allerlei verenigingen, groot en klein, jouw ding of totaal niet. Er wordt een tochtje over de grachten gemaakt, geroeid in de vroege ochtend en gesport tijdens het sportblok.

Onderweg pak je een beetje informatie over je nieuwe studie mee tijdens het studieblok. Een aantal studiegenoten leer je alvast kennen en samen kun je de kroeg induiken tijdens de kroegentocht. De eerste nachtelijke uurtjes dwalend door Leiden, verloren in de stad op zoek naar de beste kapsalon. In de ochtend wordt iedereen in de Schaatshal gewekt door kinderlijke meezingers. Tijdelijke bewoners van het USC moeten vroeg alle spullen inpakken en als je geluk hebt ronk je nog even wat uurtjes door.

Een nieuwe dag brengt een brunch met champagne, croissants en chocolade. Een barbecue hier en een nieuw feestje daar. Vergeet vooral niet je wokmaaltijd of pizza tijdens hét festival voor eerstejaars (LEF). O, en als je daar dan toch bent, pak Barry Badpak ook even mee! Is dit niet helemaal jouw ding, dan zijn er zat andere dingen te doen waardoor je moe, voldaan en met volle buik weer naar huis gaat.

Dus op welke manier jij ook EL CID gaat beleven, stap er open in. Loop vooruit en doe vooral mee. Ontdek welke verenigingen er allemaal zijn. Zie welke leuk zijn en vooral ook welke niet leuk zijn. Ontmoet nieuwe mensen, doe dingen die je niet eerder deed en sluit alvast vriendschappen. Wees niet bang om je groepje te verlaten en met soortgenoten de avonden in Leiden te verkennen. Neem de Mac als je beste vriend aan en claim al het eten dat je wordt aangeboden. Zorg dat je batterij tot in het rood gaat, maar houd nog iets over voor de weken na de EL CID. Dan vindt namelijk de KMT (kennismakingstijd) plaats bij je kersverse vereniging. Geen vereniging gekozen? Neem dan eventjes vrij, bereid je voor op het nieuwe jaar en slaap nog even lekker bij voordat het nieuwe jaar losbarst!

pssst: als je dan toch in Leiden bent, vergeet dan niet om langs Prometheus te gaan! Het programma van de hele week vind je hier

Categorieën: Leiden

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *