Het Rapenburg in Leiden. (Paul Arps, 2014)

Welkom in Leiden. De stad van studenten, terrasboten en het Rapenburg. De stad van de sleutels, het Rijksmuseum van Oudheden en de muurgedichten. De stad van Rembrandt, 3 oktober en Barry Badpak. Leiden is een stad van tegenstellingen, en dat maakt deze stad ongelooflijk interessant. Om je een beetje op weg te helpen en voor te bereiden op deze stad, hebben wij een aantal typisch Leidse dingen op een rijtje gezet.

3 oktober

Het reuzenrad op de gigakermis op 3 oktober.

Aan het eind van september wordt de stad onrustig. Terwijl 3 oktober dichterbij komt, sluipen de kermiswagens de Beestenmarkt op en tellen de aftelborden al af naar het moment dat het feest losbreekt. Iedereen wacht in spanning af om het Leids ontzet te vieren. Na een periode van bezetting door de Spanjaarden in 1573 en 1574 kwam namelijk hét moment dat de stad weer vrij was. En dat vieren we. Uitgebreid.

Denk gigakermis, haring en wittebrood om 4 uur ’s ochtends, optochten, feesten, muziek, mensen en markten door de hele stad. Het is gezelligheid op zijn best en er is voor iedereen wel wat te beleven. Ben jij niet zo van de gigakermissen? 3 oktober is een vrije dag voor mensen in en om Leiden, dus misschien vind je wel mensen om dan een tripje mee te maken naar een ander gedeelte van het land, waar 3 oktober niet meer is dan een datum. Blijf je wel in Leiden? De gouden tip is om niet op 3 oktober zelf de kermis op te gaan, in ieder geval niet om in de attracties te gaan. Je kunt beter in de dagen ervoor alles uitproberen. Naast dat je dan minder lang in de rij hoeft te staan, zijn de attracties dan namelijk ook een stuk goedkoper!

Leids kwartiertje

De oude klok van de Hooglandse Kerk in Leiden.

Ja, dit is iets dat moeilijk uit te leggen is aan buitenlanders. Het Leids kwartiertje, ook wel het academisch kwartiertje genoemd, is namelijk het kwartiertje van de les dat jouw college bewust nog niet begint. Waarom er op je rooster niet gewoon 09.15u staat in plaats van 09.00u is volstrekt onduidelijk. Het enige waar je in Leiden altijd van op aan kunt is dat, als er 09.00u staat, je pas om 09.15u aanwezig hoeft te zijn. Behalve als het expliciet anders vermeld wordt of als je toevallig aan de medische faculteit les hebt. Aan het begin is het even wennen, maar op een gegeven moment kan je niet meer anders. Dan komt het moment dat je afspraken in andere steden hebt, maar daar hebben ze het Leids kwartiertje helaas niet. Daar kom je dan ook vanzelf wel weer achter… 

Leidse R

Een visuele representatie van de Leidse R.

Aan het begin van je studie zal het je meer opvallen dan aan het eind. Maar Leiden heeft een aparte R. Het is een beetje een combinatie van een rollende R en een bekakte R, maar dan achterin de keel gezegd met de tanden op elkaar. Snap je hem nog? Nou ja, je herkent hem zodra je hem hoort, want duidelijk is ie in ieder geval wel. Er zijn meer Leidse uitspraken en accenten, maar de R is het meest herkenbaar en hoor je aan de andere kant van een overvol café nog. Wil jij graag jouw mooie rollende R houden? Jammer dan. Je woont nu in Leiden, je gaat bekeerd worden tot de Leidse R. Het spijt me voor je, maar nu weet je het in ieder geval. Wie weet ga je er op een gegeven moment zelfs van houden.

Barry Badpak

Barry Badpak op het Leids Eerstejaars Festival 2018. (Reanne van Kleef, 2018)

Dit artikel kan natuurlijk niet bestaan zonder volksheld Barry Badpak even te noemen. Barry Badpak is onze eigen volkszanger die pareltjes als Hey Hey Decolleté, Kratje Bier en Kamelenteen op zijn naam heeft staan. Het is een soort Aprés Ski, zonder de Ski en met veel foute snorren, outfits en lyrics. Je leert vanzelf de Grasmaaier mee te dansen (drie keer trekken, schoppen en lopeeen) en te genieten van het feestje dat deze man kan bouwen.

Over een tijdje zal je plots uit je zelf een kwartiertje te laat (of eigenlijk op tijd) zijn bij 3 oktober, kan je keihard meezingen met Kamelenteen en is de Leidse R niet meer uit jouw accentenkabinet te slaan. Dan pas weet je het echt zeker: ik ben Leijenaar.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *