Borrels, feestjes, gezelligheid, huisetentjes, dates, avonturen en commissies. Je studententijd bestaat voor een groot gedeelte uit socializen, jezelf ontdekken en herinneringen maken. Wat af en toe vergeten kan worden is dé reden dat je nu student bent: je studie.

We vroegen een aantal studenten naar hun manier van studeren en hebben die hieronder in een kort overzicht geplaatst, zodat je toch ook die studie kunt acen.

Plaats

Zoek voor de plaats een plek waar je je goed kunt concentreren. Volgens ons panel is dat een rustige plek als de Universiteitsbibliotheek (UB) of een studiezaal op je eigen faculteit. Zolang je precies genoeg afgeleid wordt zodat je je kunt concentreren, is het goed. In de UB zijn er meerdere zalen met verschillende gradaties aan geluid en wat je er mag eten. Een flesje drinken mag namelijk overal, maar eten is in het grootste gedeelte van de UB niet toegestaan. In het café mag het gelukkig wel, en in “de trein”, een gang in de UB die lijkt op een treincoupé.

Tijd

Iedereen heeft een tijd van de dag waarop deze persoon het meest actief is. Voor sommigen is dit gelijk bij het opstaan (tot het moment dat er een twee uur durende ontbijtpauze wordt ingelast), voor anderen is dit rond het middaguur en voor weer anderen is dit helemaal laat in de nacht, de dag voordat het tentamen begint. Ons panel geeft wel aan in ieder geval enige tijd van tevoren te beginnen met studeren. Herhaling is key en dat is makkelijker te bereiken als je er meer tijd voor hebt. Wat ook helpt hierbij is om naar de colleges te gaan, veel docenten leggen extra nadruk op de dingen die je écht moet weten en op het tentamen terug zullen komen.

Pauzes

Studeren is hard werken, en daarom is het belangrijk om ook af en toe pauze te nemen! Velen van onze panel geven aan een challenge met zichzelf aan te gaan. Bijvoorbeeld door eerst drie kwartier te studeren en dan een kwartier te pauzeren. Zorg in ieder geval voor voldoende tijd tussendoor om niet helemaal zombie te worden en alle stof goed op te kunnen slaan. Vergeet ook de lunch niet, want eten is belangrijk om je mentale energie weer aan te vullen.

Eten

Kleine hapjes, waar je veel van kunt eten. Dat blijkt de algemene consensus te zijn. Neem bijvoorbeeld druiven, worteltjes, nootjes, zoute pepsels of pepermuntjes om helder te blijven. Het is bewezen dat kauwen helpt bij het gefocust blijven, dus het is zeker aan te raden om iets bij de hand te hebben waar je af en toe een hapje van kunt nemen.

Methodes

Velen van ons panel geeft aan gebruik te maken van samenvattingen tijdens het studeren. Sommigen hebben deze uitgeschreven, anderen laten het bij typen. Hoe dan ook zijn samenvattingen een handig middel om alle stof op je eigen manier binnen te krijgen. Hierbij kunnen ook mindmaps helpen, of blurten (hierbij schrijf je zoveel mogelijk dat je weet over een begrip op in één keer).

Mocht dit toch iets te saai of vervelend voor jou zijn, dan zijn er nog een heel aantal andere methodes te vinden online! Er zijn vloggers die de verschillende manieren uitproberen, zoals Ali Abdaal, en goed uitleggen wat deze methodes dan zijn. Zo kan je altijd Active Recall en Spaced Repetition proberen. Bij de eerste methode test je jezelf door het maken van vragen voor jezelf en mindmaps. De tweede methode is het effectief benutten van de truc van de herhaling. Je herhaalt de stof en je begint met de stof die je het moeilijkst vindt, totdat je deze goed onder de knie hebt. De voortgang kan je bijvoorbeeld bijhouden door een Excel Sheet te maken met kleurcode’s (rood=slecht, geel=oke, groen=goed).

Mocht je het moeilijk vinden om op jezelf te studeren, sluit je dan aan bij een studiegroepje! Dan kan je vragen stellen en samen leren.

Muziek

Niet al onze panelleden leren graag met muziek, maar degene die dat wel doen zijn het heel duidelijk eens over één ding: muziek waar je niet afgeleid door raakt. Denk aan muziek waar geen stem overheen zit of die rustgevend is. Zo is pianomuziek van bijvoorbeeld Ludovico Einaudi erg fijn om bij te studeren, maar ook achtergrondmuziek van films of games. Wat aan deze laatste twee handig is, is het feit dat ze überhaupt al gemaakt zijn voor de achtergrond. Daardoor zijn ze vaak niet sterk aanwezig, maar hoor je net genoeg om wel iets van geluid te hebben.

Apps

Natuurlijk zijn er ook apps om te gebruiken bij het studeren! AntiSocial is een app waarbij je zelf kunt instellen hoe lang je je smartphone, of bepaalde apps of je smartphone, op een dag wilt gebruiken. Ook kun je er überhaupt mee bijhouden hoe het met jouw telefoongebruik zit, wat erg interessant is en handig voor wanneer je je ouders wilt bewijzen dat het echt niet zo erg is als zij denken.

Gebruik de app Productivity Challenge om bij te houden hoe jij studeert en inzicht te krijgen in wat voor jou het beste werkt.

Vind je eigen weg

Nu is studeren niet voor iedereen even makkelijk en zal het voor jou misschien veel meer moeite kosten dan je studiegenootjes, of juist veel minder. Iedereen leert en studeert op zijn eigen manier. Probeer zoveel mogelijk manieren uit om jouw favoriete manier te ontdekken. Wees niet bang om achter te blijven, onvoldoendes te halen of te weinig te leren. Uiteindelijk kom je er wel!


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *