Momenteel woon ik nog geen kilometer van waar ik geboren ben; het Leids Universitair Medisch Centrum. Hoewel ik niet in Leiden ben opgegroeid, ben ik wel altijd in de buurt blijven wonen. Op 3 oktober at ik steevast hutspot en mijn zakgeld gaf ik elke zaterdag uit in de Haarlemmerstraat. Aangezien ik er ook ben gaan studeren en op kamers ben gegaan, kwam ik er niet meer onderuit; ik ben een echte Leidenaar!

Maar op een bepaald punt in mijn bachelor ging het knagen; zelfactualisatie, zelfontplooiing… dat wil ik ook! En dat gaat niet lukken in de stad waar je al jaren rondbanjert, toch? Dus besloot ik in het buitenland te gaan studeren. Aangezien ik altijd al een bijzondere band heb gehad met Berlijn was mijn keuze snel gemaakt. Na mijn Duits te hebben afgestoft met een cursus ben ik in maart 2018 naar de Duitse hoofdstad afgereisd, bepakt met knuffels en dromen.

Nou, dat viel zeker in het begin wel tegen. Ik ben de eerste weken naar elke mogelijke activiteit geweest, om mensen te ontmoeten. In plaats van dat mensen met me wilden praten over het opkomende populisme en neoliberalisme in Europa, vertelden ze me liever over welke drugs ze hadden gebruikt tijdens hun weekendje in Amsterdam. Ook de integratie’ viel niet mee. Na een aantal maanden in het buitenland te studeren ben je geen toerist meer, maar zeker ook geen ‘Berliner’. Je valt eigenlijk tussen wal en schip. Tot slot merkte ik dat ik te hoge verwachtingen had van de open cultuur. Natuurlijk zijn Leiden en Berlijn verschillend als dag en nacht, en in Berlijn kan echt wat meer dan in Leiden. Maar uiteindelijk vind je in Berlijn óók ongeschreven sociale regels, normen, waarden en ‘clubjes’.

Misschien zit je dit te lezen en denk je: raadt ze me nou af om in het buitenland te studeren? Vond ze het niet leuk? Maar de conclusie die ik trok na mijn halfjaar in Duitsland is juist oneindig positief: het maakt niet uit of je in Berlijn of New York of Praag woont, uiteindelijk ben jíj de persoon die jezelf authentiek maakt. De sociale omgeving waarin je je bevindt, werkt meer als een soort klankbord, zodat je zelf kan uitvinden wat je waarden en idealen zijn. En uiteindelijk zal je merken dat als je leeft naar deze filosofie, de omgeving, ongeacht je plek op de wereld, zich om jou heen gaat buigen.

Wat mij heeft geholpen om over de koude douche van de eerste weken te komen, was dat ik mijn eigen ‘community’ ben gaan stichten. Ik liet de mensen die voornamelijk wilden party-hardy‘en een beetje voor wie ze waren, en ben zelf op zoek gegaan naar mensen die mijn passies en filosofieën deelden. Uiteindelijk kan ik naar alle waarheid zeggen dat ik met deze mensen een supergaaf ‘semester abroad’ heb gehad.

Dit advies heb ik ook opgevolgd toen ik weer terug was in Leiden. Na eerst een aantal dagen langs de singels en door de Hortus heb gewandeld, terwijl ik de Burcht toefluisterde hoe erg ik hem had gemist, ben ik verder gegaan met mijn eigen community in Leiden te stichten. Een uitstekende keuze daarbij was lid worden bij A.S.V. Prometheus. Niet alleen kreeg ik het gevoel dat ik bij een open, accepterende gemeenschap te horen. Ook kreeg ik het gevoel dat ik echt mezelf kon zijn en mensen dat leuk vinden. Ik kan zowel beginnen over iets dat ik in mijn studie heb geleerd als over mijn knuffels.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *