Alle slaapverwekkende of fascinerende colleges; verwarrende of spannende practica; langdradige of spectaculaire opdrachten. Wat springt er nu echt uit? Enkele studenten, die het vorig jaar allemaal hebben ervaren, blikken terug en kiezen de leukste momenten van hun eerste jaar. Dus lees verder als je, als kersverse student, benieuwd bent naar je voorgangers, of, als ervaren ex-student, juist nostalgisch terug wil kijken naar het eerste jaar van de studie, of simpelweg nieuwsgierig bent naar andere studies!

Josephine – Geneeskunde
Het allereerste bezoek aan de snijzaal heeft veel indruk gemaakt op Josephine. ‘De hele borst en buik waren opengemaakt. Zo ontzettend interessant om de organen eens in het echt te zien!’ Die waren verrassend anders dan de plaatjes in haar boeken. Ook vindt ze het bijzonder dat iemand zijn/haar lichaam op deze manier aan de wetenschap heeft gegeven. ‘Ik kan niet wachten tot we ook zelf mogen snijden en ontdekken!’

Lisa – Notarieel recht
Romeins recht vond Lisa het meest interessante vak van haar studie notarieel recht. ‘Het recht dat je bij burgerlijk recht gehad hebt, komt dan samen met de geschiedenis ervan.’ Ook heeft ze van zichzelf veel belangstelling voor Oudheid. Daarom is dit vak voor haar met stip de nummer één.

Sterre – Biomedische wetenschappen
Veel biomedische wetenschappers bestempelen het befaamde kippeneipracticum als het leukste van de hele studie. Hierbij krijg je een bevrucht ei, dat je open maakt en waarvan je het embryo onder de microscoop bekijkt. ‘Het is geweldig om het hartje te zien kloppen. Als je goed scherp stelt, kan je zelfs bloed zien stromen!’
Daarnaast vindt Sterre ook het practicum over DNA-analyse heel leuk, dat later in het jaar komt. Daarbij stel je vast of je een bepaald gen hebt waarmee je een bepaalde bittere smaak sterk proeft. Op basis van je eigen DNA! ‘Gaaf om zoiets van jezelf te onderzoeken!’

Lisa – Pabo
Het leukste van de pabo is voor Lisa de stage die je loopt op een basisschool, meteen aan het begin van de studie. ‘Je wordt direct in het diepe gegooid, maar daar leer je heel veel van. Het leukste daaraan is dat je door de leerlingen gelijk wordt gezien als hun juf en dat je gelijk ervaart of dit vak iets voor je is.’

Suzanne – Psychologie
Voor Suzanne is Persoonlijkheids, Klinische & Gezondheidspsychologie het leukste en interessantste vak. Dit gaat onder andere over psychische stoornissen. ‘De onderwerpen spreken mij enorm aan. Er zijn soms gastsprekers, mensen met bijvoorbeeld schizofrenie, in college die ons hun verhaal vertellen en aan wie we vragen kunnen stellen. Onze werkgroepdocent weet elke week enorm veel te vertellen. De gesprekken en discussies tijdens de werkgroepen zijn niet alleen leerzaam, maar door de veilige en vertrouwde groep is geen enkel onderwerp uitgesloten en hebben we over alles kunnen praten met elkaar. Daardoor hoor je meerdere kanten en heb ik dingen op een andere manier leren zien.’

Maria – Italiaans
Maria denkt meteen aan de korte pitch die ze moest geven voor het vak Moderne Italiaanse letterkunde. Daarbij vertel je in tweetallen iets over een gelezen boek. Het is echter geen normale boekbespreking, want het wordt opgenomen in een studio. ‘We moesten voor een camera gaan staan en onze tekst voorlezen van een autocue.’ Ze vindt het leuk dat ze op die manier actief bezig was met de stof, en dat op meerdere manieren. ‘Hoewel een tikkeltje ongemakkelijk, vond ik het wel heel interessant.’

Je krijgt bijna zin om alle studies eens uit te proberen… (al is dat niet aan te raden in verband met een dreigende studieschuld :\). Hoe dan ook, als je toch eens in een slaapverwekkend college zit, bedenk dan dat er bij iedere studie zulke hoogtepunten te vinden zijn. En die zullen je, aan het einde van de rit, toch het meeste bijblijven! 


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *