Samenwonen met negentien andere mensen die allemaal tot voor kort verzorgd werden door pappie en mammie, dat zorgt onvermijdelijk voor problemen. Van discussies over het weggooien van verbrande pannen tot het hebben van een voorraad toiletpapier in je kamer zodat jij niet degene bent die nieuwe moet halen als het op is… Leven in een studentenhuis is vaak een bijzonder avontuur. 

In een huis met twintig mensen heb je onvermijdelijk veel doorloop. Niet alleen omdat afgestudeerden na een half jaar weg moeten van DUWO, maar ook omdat mensen tijdens hun studie wel eens wat anders vinden, in een andere stad gaan studeren, samen gaan wonen of gewoon klaar zijn met een eeuwig vieze keuken. Om te zorgen dat je nieuwe huisgenoot wel echt de leukste is en niet geplaatst wordt door DUWO waardoor je geen idee hebt wat er nou weer komt wonen, is daar de hospiteeravond. Het recept is eigenlijk heel simpel. Men neme een aantal wanhopige kamerzoekenden, zo veel mogelijk huidige huisgenoten, voegt hier wat GRATIS bier aan toe en mixt dit allemaal tezamen in een gore fusie.

Ik weet niet hoe dit bij andere huizen gaat en er zal vast heel veel variatie in zitten, maar bij ons is de algemene trend altijd een beetje hetzelfde. Tegen de hospitanten zijn we redelijk aardig. We laten ze geen al te gekke dingen doen, stellen ze de standaard kutvragen alleen als grapje en we doen onze stemrondes zo snel mogelijk zodat men niet onnodig lang in spanning hoeft te zitten. Daarentegen zijn we onderling echt verschrikkelijk. Het begint al als de advertentie online gaat. Alle binnenkomende berichtjes worden in de WhatsAppgroep gedeeld en vaak ook becommentarieerd. Mensen die ‘houden van een feestje, maar ook van gezellig op de bank zitten’, of ‘chillen met vrienden’, of ‘gewoon beetje Netflixen’ zijn er altijd in overvloed. Ook vinden veel mensen het nodig om te vermelden dat ze kunnen koken. Soms springt iemand eruit door een bijzondere hobby, een bericht dat specifiek op onze advertentie ingaat of gewoon een gekke naam. Wat er ook altijd uit springt, zijn internationals (internacho’s dus), maar dan op een negatieve manier. Zoals een huisgenoot het ooit treffend uitdrukte: ‘Als ik dronken ben, kan ik niet goed Engels meer praten.’ Internacho’s worden dus bijna nooit uitgenodigd. Zelfs niet als ze via Facebook aanbieden ‘a lotyle much more’ te betalen.

En dan is er de hospiteeravond zelf. Tegen de hospitanten zijn we aardig en moeten we vooral allemaal laten zien dat we grappig zijn en dat we samen veel lol hebben. Maar dan is het tijd om te stemmen. Op dit punt hebben we er al een aantal uurtjes borrelen op zitten en zijn er dus de nodige biertjes weggetikt. Daarnaast is er het feit dat mijn huisgenoten, ook zonder drank, over het algemeen mensen zijn met een duidelijke mening. Het moge duidelijk zijn dat onze stemrondes geen rustige, beschaafde gelegenheden zijn. Nee. Hoe harder je schreeuwt, hoe meer gelijk je hebt, schijnen sommige mensen te denken. Zelfs een ingenieus van te voren afgesproken stemplan kan dit maar ten dele oplossen. Men staat op banken, op tafels en op stoelen. Iemand roept soms een dapper ‘politesse’ dat het aantal decibellen voor twee seconden een fractie omlaag brengt voordat men weer lustig doorgaat met schreeuwen. Een ander staat bij het krijtbord en probeert manhaftig de stemmen bij te houden vanuit de geschreeuwde chaos.

Hoe wij iedere keer weer een huisgenoot kiezen, is mij na bijna vijf jaar hospiteeravonden nog steeds niet goed duidelijk. Wel heb ik inmiddels een eigen tactiek bedacht waarmee ik mezelf het geschreeuw bespaar: ik kijk of er mensen zijn die ik vanwege een goede reden níet wil hebben. Zoals die ene jongen die, voordat hij überhaupt wat tegen me gezegd had, zijn arm om me heen sloeg. Creepy. Dat wil je niet in huis hebben. Maar verder? Heel chill of nog chiller? Dat maakt me niet veel uit. Dus voortaan kijk ik vanaf de zijlijn op mijn gemak naar dit huishouden van Jan Steen en bespaar ik mezelf een schorre keel. 

Categorieën: Leiden

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *