Aan mij kwam de eer toe om Joris te portretteren, onze ab-actis en wandelende ledenstatistiek, en een van de meest enthousiaste rechtenstudenten die Leiden rijk is. De reden dat Joris aan mij werd toegewezen is, zo heb ik mij laten vertellen, dat Joris een redelijk klassieke smaak heeft wat kunst betreft, en dat mijn stijl ook heel klassiek is. Ik dacht: als ‘klassiek’ de bedoeling is, laat ik het dan vooral groots aanpakken. Nu is ‘groots’ een relatief begrip daar alles bescheiden is in vergelijking met het portret van Floris, dat van alle portretten als eerste af is gekomen, maar als kunstenaar moet je nu eenmaal ambities hebben. Dus ik besloot om niet een tekening te maken, zoals ik meestal zou doen, maar een echt schilderij.

Aangezien een geschilderd portret niet in één uurtje af komt, zijn we eerst met een tekensessie begonnen in de Skylinezaal van Plexus. Terwijl Joris kon genieten van een uitzicht over het Leidse dakenlandschap, heb ik een tekening van hem gemaakt die, samen met enkele foto’s, de basis vormde voor het geschilderde portret. Oorspronkelijk wilde ik hem, net als Floris heeft op zijn portret, een attribuut geven, maar we wisten allebei niet wat geschikt zou zijn daarvoor (de ab-actismap? Dat staat toch net wat minder mooi dan een kandelaar). In plaats daarvan heb ik Joris getekend in een voor hem zo karakteristieke houding waarbij hij zijn handen over elkaar heeft geslagen. Deze houding nam hij, zoals het mij toescheen, geheel op natuurlijke wijze aan toen we nog aan het denken waren over houdingen en attributen, en het daarom leek het met wel mooi om hem op deze manier af te beelden. 

Toch bevat het schilderij drie zaken die verwijzen naar Joris’ leven en persoonlijkheid: het KOG, de vlag en het kader. Allereerst het KOG (Kamerlingh Onnes Gebouw), dat de achtergrond vormt van het portret. Dit gebouw, het voormalig onderkomen van de natuurwetenschappen en de huidige locatie van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, is de plek waar Joris tijdens de korte periode dat hij natuurkunde studeerde zeer jaloers tegenaan keek, maar waar hij als rechtenstudent ieder ander mee jaloers probeert te maken. Voor het gebouw staan drie vlaggenmasten, maar in plaats van de Universiteit Leiden-vlaggen hangen daar Europese Unie-vlaggen aan, vanwege Joris’ onmetelijke liefde voor de EU. Daartussenin, waar dit jaar de 444-vlag hangt vanwege het feestjaar van de universiteit, wappert op dit schilderij een vlag met drie Prometheusvlammen (die vieren van het 444-logo lijken in het echt ook heel erg op Prometheusvlammen!). Wat het kader betreft: Joris heeft wel eens verteld dat hij ambieert om later hoogleraar te worden, en de hoogleraarsportretten in de Senaatskamer van het Academiegebouw hebben allemaal een zwarte lijst met gouden letters. En uiteraard heb ik Joris in zijn bestuurspak geportretteerd, met zijn Halcyon-speldje. Overigens ben ik heel lang bezig geweest met verf mengen voor de specifieke kleur blauw van het overhemd.

Op een zeker moment begon ik te vrezen dat mensen me zouden vragen waar ik het Lipsius heb verstopt. Sommigen suggereerden zelfs om dit gebouw als achtergrond voor het portret te gebruiken, maar helemaal passend leek dat me niet, het gebouw van Geesteswetenschappen als achtergrond voor een portret van een rechtenstudent. In een ietwat melige bui schilderde ik een zelfportret op de achterkant van het schilderij met, inderdaad, het Lipsius op de achtergrond. Dat alles in goud- en zilververf, omdat “Dit is goud!” een door zekere bestuursleden een vaak gebezigde uitdrukking is. Maar uiteraard staat het bestuursleden vrij om vooral niet naar deze kant te kijken.

Het schilderij heb ik op 26 juni meegenomen naar de laatste lezing voor de zomervakantie, die over het oordeel in Dantes Inferno ging. De hele avond stond het op de schouw in de zaal van Café De Keyzer, bovenop een staatsieportret van de koninklijke familie. Het tweede portret kwam als een verrassing tevoorschijn toen de bestuursleden het portret aan het einde van de borrel naar het hok toe namen. Tot slot wil ik zeggen dat ik van deze opdracht genoten heb, en dat ik hoop dat Joris veel plezier heeft van zijn portret. 

Benieuwd naar alle andere bestuursportretten? Hieronder vind je de links!
Dominique: https://cultuurlijk.prometheusleiden.nl/2019/02/04/portret-van-do/
Eline: https://cultuurlijk.prometheusleiden.nl/2019/04/24/portret-van-eline/
Lisette: https://cultuurlijk.prometheusleiden.nl/2019/08/26/portret-van-lisette/
Floris: https://cultuurlijk.prometheusleiden.nl/2019/07/25/portret-van-floris/
Leonie: https://cultuurlijk.prometheusleiden.nl/2019/08/02/portret-van-leonie/


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *