Plastic rietjes, die kunnen echt niet meer want #savetheturtles.

Of je nou metalen rietjes of rietjes van papier gebruikt, het wordt steeds moeilijker om klimaatverandering tegen te gaan. Afval scheiden, en biologisch afbreekbare zonnebrand als je in de zee zwemt, dat helpt allemaal om klimaatverandering en uitsterving van dieren tegen te gaan. Ook moeten we minder autorijden of vliegen en gewoon op fietsvakantie gaan als we uitstoot willen verminderen. Dit kost ons allemaal veel moeite en soms merken we niet eens waar we het voor doen. Maar wat nou als je een manier had om het milieu te helpen, dat ontzettend gunstig is voor jou? Dat het jou helpt, net zo veel als het, het milieu helpt?

Wat mensen vaak over het hoofd zien is hoe fast fashion een enorme bijdrage levert aan het broeikaseffect. Iedereen is er wel eens mee in aanraking gekomen, want je kan er haast niet meer omheen door alle reclame die overal hangt. Fast fashion is goedkope kleding die massa geproduceerd wordt in reactie op de laatste trends. Bekende winkels die hier een voorbeeld van zijn, zijn: H&M, Primark, C&A, Bershka en nog veel meer. Doordat de kleding massa geproduceerd wordt, worden er veel broeikasgassen uitgestoten tijdens productie. Ook komen er veel van die gassen vrij tijdens het vervoeren van de kleding, of dat nou naar de winkel is of omdat je iets online hebt besteld. Allemaal is het slecht voor het milieu.

Fast fashion is ervoor gemaakt om na een jaar of 2 weer weggegooid te worden omdat het altijd kledingstukken zijn die op dat moment in de mode zijn en na een jaar niet meer. Als je toch fast fashion wilt kopen denk eraan dat je kleding kan doneren als je er na een jaar er weer klaar mee bent.

Dan komen we aan bij het punt dat ik eigenlijk wil maken, thrift!


Door tweedehands kleding te kopen in kringloopwinkels steun je geen fast fashion winkels (ook al is die leuke jurk van de Primark). Daar zitten alleen maar voordelen aan! Je steunt niet alleen de productie niet, maar ook vervoer niet! Doordat je in een kringloopwinkel de kleding koopt hoeft het ook niet verzonden te worden. Wat allemaal uitstoot bespaart.

Het leuke aan fashion is, is dat het een cyclus is. Wat vroeger in de mode was is nu weer in. De laatste jaren hebben we talloze trends gezien uit de jaren 80 en 90. Of we het nu hebben over wijde broeken of scrunchies, het is niets nieuws. Kijk maar eens in de kast van je (groot)ouders. Het mooie hieraan is, is dat je het allemaal terug kan vinden in de kringloopwinkel. Want al die oude kleren die niet meer gedragen worden, worden gedoneerd. Zo loop je er altijd volgens de laatste trends bij!

Nog iets voordeligs aan thriften is dat je allemaal dure merken kan vinden voor bijna niets. Dus geen 50 euro meer voor een merk T-shirt betalen, maar gewoon 5, met dezelfde kwaliteit.

Soms is het wat moeilijk om leuke dingen te vinden in een kringloopwinkel, omdat alle oude oma’s net hun basics hebben gedumpt. Probeer dan eens een vintage winkel. Dat is een tweedehands winkel waar ze alle beste kleding al voor je uitgezocht hebben. In een vintage winkel is het uiteraard iets duurder, omdat ze de moeite voor je al gedaan hebben, maar er zijn altijd nog leuke dingen te vinden.

Dus wees milieubewust, en geldbewust, door te thriften!

Categorieën: Inzicht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *