In een ver verleden, vóór de coronacrisis – een week of drie, vier geleden – vonden er bij Prometheus fysieke activiteiten plaats. Dat klinkt misschien gek. Het komt hierop neer: Prometheanen kwamen in groepen samen op een van tevoren afgesproken locatie om ter plekke naar een lezing te luisteren, te borrelen of aan een andere activiteit deel te nemen. Bizar!

Zo bezochten ze begin maart de Nationale Opera in Amsterdam om de balletvoorstelling Giselle te bewonderen. Schijnbaar vonden ze het prachtig, want degenen die deze ondenkbare reis hebben afgelegd waren er erg enthousiast over. Ook een lezing over economie viel in de smaak: er kwamen tientallen Prometheanen naar deze lezing, die plaatsvond in café de Keyzer (voor onze jongere lezers: vraag aan je ouders na wat een café was).

Later die week werd er zelfs nog gedanst: niet wetend dat het gala later die maand helemaal niet plaats zou kunnen vinden, werd er volop geoefend met de Engelse wals, de tango, de quickstep en de chachacha. Mochten we ooit nog binnen anderhalve meter van elkaar mogen komen, dan is er alvast een goede basis gelegd om verder te kunnen dansen.

Bij een bingo wisten Prometheanen nog wat mooie prijzen binnen te slepen om de naderende quarantaine mee door te komen: oude almanakken, posters en natuurlijk lustrumboeken! Ook werd er een stadsspel georganiseerd in de VVO-week, samen met andere kleine Leidse verenigingen (samen: het Veelzijdige Verenigingen Overleg). Helaas werd halverwege de week bekend gemaakt dat de tweede activiteit van de week, het eindfeest op vrijdag, niet meer plaats kon vinden. Ook alle bijeenkomsten voor de rest van de maand werden afgezegd, en zoals het er nu uitziet zal daar de komende maanden weinig verandering in komen.

Gelukkig viel niet alles stil. Er werden snel digitale alternatieven gezocht voor de activiteiten. Het bestuur maakte een Discord-server aan waar mensen met elkaar konden kletsen, en daar werd ook gezamenlijk naar een aantal Ted Talks gekeken. Het bleek prima mogelijk om via Discord met elkaar in contact te blijven, ook bij een activiteit die een week later plaatsvond: Kahoots! Met Kahoot-quizzen over schattige dieren, hoofdsteden en obscure feitjes wist iedereen zich goed te vermaken, al was het niet even duidelijk wie wie was: maar liefst 8 quiz-deelnemers beweerden Earryt te zijn.

Als laatste kwamen ook de leden zelf nog met leuke initiatieven. Een aantal gildeactiviteiten zijn naar Skype en Discord verplaatst, maar Maartje heeft ook iets nieuws bedacht. Ze heeft een Google Drive-map en een WhatsAppgroep aangemaakt waar mensen kunnen delen met welke culturele dingen ze in deze tijd bezig zijn. Leuke recepten, lees- en kijktips, en natuurlijk eigen tekeningen, schrijfsels en zelfs een zelfgeschreven nummer: ze zijn er allemaal te vinden.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *