Ken je dat gevoel dat een boek zo mooi en vooral zo lief is dat je het gewoon een knuffel wil geven en nooit meer los wil laten?

Dat is het gevoel dat Everything Leads to You van Nina LaCour mij gaf vanaf het eerste moment dat ik eraan begon. Als de prachtige cover nog niet genoeg is om dit boek te willen lezen, vertel ik er graag wat meer over.

“As much as I had wanted a love story out of a movie, I know now that movies can only hope to capture this kind of love.”

Everything Leads to You gaat over Emi, die net klaar is met de middelbare school. Zij heeft een grote passie voor production design, waar ze ook al druk mee bezig is, en een redelijk dramatisch liefdesleven. Ze krijgt de kans om tijdens de zomer in het appartement van haar broer te wonen met haar beste vriendin Charlotte, onder voorwaarde dat ze er iets bijzonders mee doet. Dat lukt zonder twijfel, en niet alleen omdat Emi de kans krijgt mee te werken aan een indie film, waar ze haar hart vanaf moment één volledig in legt.

Emi en Charlotte gaan namelijk op zoek naar de dochter van een bekende overleden acteur van wie ze een brief gevonden hebben. Alles leidt vervolgens naar zijn kleindochter, Ava. Zij wil niet alleen graag meer weten over haar familie, maar blijkt ook haar grootvaders acteertalent te hebben. Dit levert Emi de kans op om Ava beter te leren kennen door haar aan te moedigen te auditeren voor een rol in de film waar ze aan werkt. Wat volgt is een prachtige ontwikkeling van de liefde die ontstaat tussen Emi en Ava. Hun liefde is zo eerlijk en zo puur dat het mijn hart oprecht deed smelten, en dit is dan ook zeker een van de beste dingen aan dit boek.

Toch is niet alles zo zoetsappig als het misschien lijkt, want ook zware thema’s zoals Ava’s nare voormalige thuissituatie en de homofobie waar zij mee te maken heeft gehad, spelen een rol. Ondanks dat blijft het boek minder gaan om de pijn en meer om het genezen, minder over het verlaten worden en meer over het vinden van anderen die van je houden om wie je bent, het vinden van liefde, en bovenal het vinden van jezelf.

Voor sommigen zal dit boek misschien wat te langzaam gaan, maar ik kan met zekerheid zeggen dat dit boek mij nooit zo geraakt had als het sneller was gegaan. Ik vond het prachtig om op een rustige manier mee te maken hoe de personages alles ervaren. Van het beschrijven van de perfecte bank tot het bestellen van eten, je wordt volledig meegenomen in het verhaal en dat is nu juist wat het zo mooi maakt.

Al met al zou ik dit boek enorm aanraden als je op zoek bent naar een liefdesverhaal dat zowel simpelweg schattig als belangrijk en bevrijdend is, en waarvan beide personages complex en realistisch zijn. Ook is het zeker een aanrader als je van films houdt, vanwege het geweldige subplot dat volledig gaat over het maken van een film. Voornamelijk het ontwerpen van de set werd erg beeldend beschreven, wat ervoor zorgde dat ik nu op een heel andere manier naar filmsets kijk.

Het leven mag dan niet altijd zo perfect zijn als een film, maar dit boek is dat zeker wel.


1 reactie

Esmée · 8 april 2020 op 21:35

Wat een mooi artikel! Ik heb het boek, maar heb het nog niet gelezen, maar ik ben weer geïnspireerd om het te gaan lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *