Ja! Vanaf vandaag is er een nieuwe rubriek gelanceerd: Podium voor Podcast. In deze rubriek zal het domein van de podcast worden ontgonnen. Denk aan: waar kun je podcasts luisteren en wat voor podcasts zijn er eigenlijk? De wereld van de podcast is namelijk aan het uitdijen en het is lastig om te kiezen waar te beginnen. Er is zoveel keus uit allerlei podcasts. Daarom zullen ook veel verschillende podcasts worden besproken. Maar we beginnen vandaag bij het begin: wat is een podcast eigenlijk?

Het is lastig om een exacte definitie op de podcast te plakken. Wat podcasts gemeen hebben, is dat je ze kunt downloaden en kunt luisteren waar en wanneer jij wilt. Verder zijn podcasts onder te brengen in grofweg vijf categorieën:

1. Het radioprogramma

Omroepen bieden steeds vaker radioprogramma’s aan als podcast. Handig, als een gesprek om vier uur ‘s nachts heeft plaatsgevonden en jij toen lekker lag te ronken in je bed. Je kunt het radioprogramma dan dus op jouw moment luisteren, tijdens het koken of in de trein bijvoorbeeld. Wat opvallend is aan dit soort podcast, is dat niet altijd de reclames of het nieuws uit de programma’s zijn geknipt. Het komt dus voor dat je opeens het nieuws van vier uur ‘s nachts van 4 september 2018 of weer die irritante schreeuwreclame van Carglass hoort.

2. De keukentafelpodcast

De keukentafelpodcast is een podcast aan de keukentafel. Het voelt alsof je luistert naar een gesprek dat je ook met vrienden kunt hebben. De ene keer gaat het over de zin van het leven, de andere keer over de prijs van de aardappelen in de supermarkt. De onvoorspelbaarheid van de gesprekken maakt het leuk dit soort podcast te luisteren. Daarnaast is deze categorie ook geschikt om als gekeuvel op de achtergrond te hebben wanneer je de zomerhits zat bent.

3. De documentaire

De podcast wordt ook bij uitstek gebruikt om een langer, waargebeurd verhaal te vertellen. Door te spelen met het verschijningsmoment van de volgende aflevering van de podcast kan er een cliffhanger gemaakt worden. Daarnaast is er in tegenstelling tot televisie geen camera aanwezig bij een gesprek, maar slechts een kleine microfoon. Zo’n grote televisiecamera op je smoel maakt je meer bewust van het feit dat iedereen het kan zien en kan horen. Een microfoon wordt sneller vergeten waardoor mensen eerder geneigd zijn om een persoonlijk verhaal te vertellen. In een podcast hoor je dus meer dan die afstandelijke interviewtjes op tv.

4. Het interview

Dit genre wordt ook veelvuldig gebruikt om podcasts mee te vullen. Vaak gaat het om langere gesprekken. Een interview van uur is in podcastland een gemiddelde lengte, terwijl in een tijdschrift meer dan twee kantjes tekst al veel is. Een podcast hoeft niet een bepaalde lengte te hebben, dus er is ruimte om af te wijken van het gebaande pad. Diegene die geïnterviewd wordt, krijgt meer tijd om zijn of haar denkstappen uit te leggen. Er wordt minder vastgepind op sterke one-liners.

5. Het audiodrama

Niet heel veel uitgevoerd in het Nederlands, maar wel in het Engels: het audiodrama. Een fictionele setting, een spannend achtergrondmuziekje en heel veel stemacteurs. Luister en huiver naar horror, verre toekomsten en andere planeten. Een mooie afwisseling met de dagelijkse realiteit en een boel nieuwe verhalen als je door veel Young Adult series heen bent.

Leuk en aardig die categorieën, maar het wordt pas echt duidelijk als je begint te luisteren. De volgende keer ga ik het hebben over de apps die er zijn om dat te kunnen doen. Tot dan!


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *