De podcast waarmee het voor mij allemaal begon, is Eeuw van de Amateur. Deze podcast van Botte Jellema, Ype Driessen en Paulien Cornelisse is een podcast over ALLES. Althans, zo zeggen ze zelf. Anderen zeggen soms wel dat het oeverloos gezwets is of vinden het juist inhoudelijke gesprekken.

Eeuw van de Amateur behandelt namelijk allerlei opmerkingen van luisteraars. Zij stellen levensvragen of leggen situaties voor aan de hosts via de Eeuw-o-Foon. De Eeuw-o-Foon is een oude telefoon waar je een voicemailbericht achter kunt laten. Door deze voicemail in te spreken, kun je meedoen aan de podcast en worden jouw levensvragen besproken.

Een voorbeeld hiervan is het verven van je muur. Dit kan je tot in den treure blijven doen, maar wanneer is het aanvaardbaar en acceptabel? Moeten daarvoor alle verwarmingen van de muur of stop je je kwast gewoon achter de verwarming en is het dan goed? Het klinkt misschien nietszeggend maar het onderliggende hier is perfectionisme. Door het maken van zo’n vergelijking kom je opeens tot de kern en blijft het tegelijkertijd ook lekker luchtig.

Naast de Eeuw-o-Foon is een andere belangrijke rubriek Het Theezakje. Daarin wordt serieus omgegaan met de vragen die op de labeltjes van Pickwickthee staan. De eerste tien keer werd nog de onzinnigheid van deze vragen benoemd. Daarna werd die opmerking in de ban gedaan en mocht er alleen nog (semi-)serieus geantwoord worden. Om telkens een andere vraag te beantwoorden, is er wel een strenge selectie van de labeltjes. De kans op herhalende vragen is daarmee nihil. Waarschuwing: de tune van deze rubriek krijg je trouwens never nooit meer uit je kop!

Mijn lievelingsaflevering is de decemberspecial van 2018. Daarin zijn naast de hosts ook Aaf Brandt Corstius en JP Pellemans (de stem van Lingo) te horen. Ze hebben allemaal lootjes getrokken met daarop persoonlijke problemen. Je probeert hierbij het probleem op te lossen van degene wiens lootje je trekt. Dit leidde naast heel veel pret tot creatieve oplossingen, gedichten en een ware surprise. Mede door deze exercitie heeft Aaf een eigen voorstelling gemaakt: Welkom bij mijn zielige jeugd (try out)!

Als je van plan bent naar deze podcast te luisteren, houd er dan wel rekening mee in je planning. De langste aflevering van ‘de Eeuw’ is bijna drie uur! Gelukkig zijn er ook ‘korte’ afleveringen van rond de anderhalf uur en een aflevering kan ook goed in meerdere delen worden geluisterd. Regelmatig zijn er luisteraars die zeggen dat ze een aflevering op deze manier luisteren.

Eeuw van de Amateur kent ook een Shownotes-wiki. Hierop zijn Shownotes van iedere aflevering na te lezen. Dat betekent dat veel verwijzingen naar boeken, films, series of muziek daarop zijn te vinden. Zo kun je makkelijk terugvinden wat de aanraders zijn om te kijken of te luisteren.

Dus: wacht niet tot morgen met luisteren, want er staan 100+ afleveringen te popelen om door jou beluisterd te worden! En dat kan hier: Eeuw van de Amateur!


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *