Waarom? Waarom? Dat is de vraag die Eva Moeraert zichzelf na 22 jaar stelt. Nog altijd heeft ze geen antwoord op de vraag waarom op die ene dag haar voormalig lief van het dak van een hotel sprong en na 3 drie dagen in het ziekenhuis overleed. 

In deze serie keert ze terug naar het verleden en onderzoekt ze hoe Bjorn, een jongen van 17, kan besluiten om zelfmoord te plegen. Als vriendin bij de scouts heeft zij niets gemerkt. Ja, ze had het een paar maanden daarvoor uitgemaakt. Was dat misschien de reden? Haar schuldvraag wil ze samen met andere vragen graag inlossen. Daarom gaat ze op zoek naar de ouders van Bjorn met wie ze herinneringen ophaalt. Wat voor een jongen was Bjorn?

De ouders van Bjorn vertellen dat hij een rustige jongen was, die veel passie voor muziek had.met veel passie en liefde voor muziek. Ruige muziek. Af en toe nam hij zichzelf ook op met een recordertje. Opnames van hem met zijn gitaar zijn ook te horen in de afleveringen. Naast dat de ouders van Bjorn veel te vertellen hebben, spreekt Moeraert ook met een aantal andere betrokkenen. Ze spreekt met oud-klasgenoten en mensen die ook bij de scouts zaten. Ja, ze wisten wel dat hij van grunge en metal hield. Ze groeiden op in de jaren ’90 met Kurt Cobain als naam van wereldfaam. Iedereen hield van de ietwat grimmige muziek. Dat is niets verwonderlijks. Wel blijkt dat Bjornhij de wereld van school en de scouting strikt gescheiden hield.

Door al deze gesprekken komt ze stapje voor stapje steeds meer te weten over Bjorn, maar haar eigen gevoel dat zelfmoord niet bij hem paste wordt door niemand weggenomen. Het lijkt een bevlieging te zijn geweest. De waarom-vraag wordt niet beantwoord.

Na een aantal gesprekken met de ouders van Bjorn wordt het politiedossier van de zelfmoord en de daaraan voorafgaande verdwijning opgerakeld. Bjorn was ten tijde van de verdwijning samen met drie andere jongens. Moeraert probeert deze jongens op te sporen via Facebook en met ze in gesprek te komen. Het blijkt een lastige klus te zijn. 

Na vijf indrukwekkende afleveringen houdt ze het voor gezien. Het mag rusten. Waarom Bjorn zelfmoord pleegde, zal misschien nooit opgehelderd worden. Nu is er in ieder geval een manier om hem te herdenken. Een document om zijn leven te vieren en om hem nooit te vergeten.

Zelf ook Waarom? luisteren? Dat kan hier.

Denk je aan zelfmoord? Zoek hulp via 113.nl


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *