Elisa heeft een verhaal over Bob. D’n Bob, zoals ze zelf graag zegt. Haar jeugdliefde waar eerder niemand iets over wist. Bob vertelt in zes delen een zoektocht naar deze Bob door drie radiomaaksters. Wie is Bob eigenlijk en heeft hij wel echt bestaan?

Die laatste vraag klinkt misschien enigszins luguber, maar niet als je de setting van het verhaal kent. Elisa is namelijk een oudere Belgische vrouw in een verzorgingstehuis. Ze is dementerend en haalt herinneringen door elkaar. Sinds een tijdje spreekt ze vaak over Bob, de overbuurjongen uit haar jeugd. Ze vertelt hoe ze van hem hield en een andere grote ontboezeming: ze heeft een kind van hem. Haar dochters staan voor een raadsel. Zij kennen Bob niet en hebben nooit over een halfzusje of halfbroertje gehoord. Daarnaast spreekt Elisa bijna nooit over haar echtgenoot, de vader van de dochters. Haalt ze misschien Bob door elkaar met de relatie met haar echtgenoot? Het kind dat ze van Bob zou hebben met de geboorte van de oudste dochter?

Drie radiomaaksters stappen op dit moment in. Ze gaan graven in het verleden van Elisa. Ze trekken naar de straat waar de vonk over zou hebben geslagen en nemen Elisa zelfs mee. Dat brengt herinneringen naar boven, maar vergroot ook de verwarring. Sommige verhalen blijken namelijk niet of maar deels te kloppen. Een aantal gesprekken bij een ‘geheugenexpert’ leiden tot enige opheldering over het geheugen van Elisa. Alleen dragen deze verklaringen niet bij aan de vindbaarheid van de geschiedenis van Bob en Elisa.

Er is nog een andere omstandigheid die het zoeken bemoeilijkt. De onderzoeksters moeten wroeten in de periode rondom de Tweede Wereldoorlog. Daarvan is lang niet alles bewaard gebleven. Gegevens over waar Elisa mogelijk haar kind zou hebben gekregen, zijn weggevaagd. In de zoektocht speelt ook privacy een grote rol. Instanties willen of mogen geen gegevens prijsgeven over Bob.

Daarmee is een groot nadeel van de podcast de uitkomst. De zoektocht loopt op een bepaald punt vast, waardoor het einde een beetje onbevredigend blijft. Wat voor een einde dit is en waarop het vastloopt, houd ik even geheim. Daarvoor moet je zelf Bob maar gaan luisteren!

Categorieën: InzichtRecensie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *