Natuurlijk, al die beelden van schildpadjes die verstrikt raken in plastic zijn super zielig, maar om nou uitgebreid afval te gaan scheiden in een keuken van drie vierkante meter… Als student lijken de mogelijkheden tot recyclen soms wat beperkt. Toch is er een hoop wat je ook met een klein budget in een klein huis kan doen.
Plastic scheiden
Plastic scheiden kan soms een moeilijke klus lijken: waar laat je zo’n extra bak en wat moet je er daarna mee? Het eerste probleem is minder groot dan je denkt. Je hebt namelijk niet een tweede grote vuilnisbak nodig. Je hebt alleen een extra kleintje nodig. Je plastic afval is namelijk veel meer dan je andere restafval, dus bombardeer je grote bak tot de plasticbak en je hebt alleen nog een super klein bakje nodig voor je andere afval.
Plastic recyclen
Helaas haalt nog niet elke gemeente plastic op, en helaas horen Leiden, Leiderdorp en Voorschoten daarbij. Je kan het wel zelf wegbrengen, in Leiden alleen al op 15 verschillende plekken. De kans dat er dus eentje bij jou in de buurt zit is vrij groot. Woon je in Oegstgeest, dan heb je geluk! Elke twee weken haalt de gemeente daar gewoon het plastic op. De zakken waar je het dan in kan verzamelen, kan je gratis ophalen bij bijvoorbeeld de Albert Heijn en het gemeentehuis.
Plasticvrij kopen
Beter dan al het plastic recyclen, is het überhaupt niet kopen. Helaas heeft Leiden geen verpakkingsvrije winkel meer, maar er zijn alsnog een aantal plekken waar je verpakkingsvrij kan kopen, en niet alleen op de markt! Zo kan je bij de Oil & Vinegar je flessen gewoon weer bij laten vullen, vindt de Going Nuts het geen probleem als je je eigen bakjes meeneemt en bij de biologische winkel De Zaailing kan je terugkomen met je oude wasmiddelverpakking. Let op: het is je misschien wel eens opgevallen dat bij bijvoorbeeld de Albert Heijn biologische groenten veel vaker in plastic zijn verpakt dan niet-biologische groenten. Als je bij de supermarkt biologische groenten koopt met plastic eromheen, is dat juist weer wél duurzamer! Hier is de afweging gemaakt tussen de extra houdbaarheid van de groente door plastic, en de milieuschade. Deze kan je dus gerust kopen, al is het natuurlijk wel nog het beste het plastic te recyclen.
Investeer in duurzame producten
En investeren betekent hier niet eens dat je super dure producten moet kopen. Een houten afwasborstel van de Dille & Kamille kost maar 2,25 euro, maar betekent wel dat er niet wéér een plastic borstel op de vuilnishopen terecht komt. Hervulbare waterflesjes hebben we allemaal al, maar denk ook eens aan een optie voor warme dranken. In het begin voelt het misschien nog wat onwennig om de hele dag rond te slepen met een herbruikbaar koffiekopje, maar voor een lange dag in de UB is het best makkelijk. Als je toch echt geen zin hebt om een herbruikbare beker te komen, gebruik dan de ‘reuse me’- bekertjes van de universiteit. Dan beperk je je afval van die dag in elk geval tot één bekertje.
Koop groot
Met bulkverpakkingen van houdbare producten, zoals bijvoorbeeld rijst en pasta, bespaar je makkelijk op een hoop plastic (en het scheelt jou weer tripjes naar de winkel). Protip: koop bulkproducten samen met je huisgenoten, biets ergens een Makropas en de auto van iemands ouders en sla een keertje goed in. Als jullie één keukenkastje vrij maken voor bulkverpakkingen pasta en rijst kan je er daarna weer een tijdje tegenaan. Ideaal voor huiseten!
0 reacties