Aangezien je nooit genoeg tips kan hebben voordat het nieuwe studiejaar begint, hebben we onze hersens doen kraken om jou de allerbeste start van het studentenleven te geven!

Tip 1: Word lid bij een studentenvereniging
Studeren betekent vaak: een nieuwe stad, met veel onbekende mensen. Een van de makkelijkste manieren om buiten jouw studie om mensen te leren kennen is door lid te worden bij een studentenvereniging. Je kunt kiezen uit meerdere, uiteenlopende verenigingen. Leiden heeft heel veel te bieden, je hoeft alleen maar je ogen en oren goed open te doen. Een ideaal moment is tijdens de EL CID! Dan krijg je een voorproefje van het studentenleven in deze mooie stad. Wie weet vind je wel een plek om je de komende minimaal drie jaar thuis te voelen.

Tip 2: Maak je snel wegwijs in de stad
De Klik, Flanorpad, Hogewoerd, de Bree en Pelikaanhof zijn nu misschien namen waarvan je denkt: “Eh, wat?” In het begin is het wennen, maar wacht maar af. Als je al even in Leiden woont, dan zijn deze straten en complexen vaste prik. Waarschijnlijk woont minstens een van je vrienden op een van deze plekken. Leer dus zo snel mogelijk vanaf daar een vluchtroute naar het centrum of naar het station uit je hoofd zodat je niet in Oegstgeest (of all places) beland. En ach ja, een boete voor Maps op de fiets is ook een lifegoal toch?

Tip 3: Zoek uit of colleges opgenomen worden
Heb je nog geen kamer kunnen bemachtigen? Staar je iedere dag somber uit de trein met het voorbijglijdende landschap? Heb je al lang en breed een hekel aan kwebbelende dames om 6:30 en bellende zakenmannen in de stiltecoupé? Niet (meer) getreurd! Soms worden colleges opgenomen en kun je ze later terugkijken. Hierdoor bespaar je jezelf best een aantal vroege wekkers en NS-stress. Disclaimer: de redactie is niet aansprakelijk voor eventuele gemiste colleges die toch niet werden opgenomen.

Tip 4: Studeer
Vergeet niet af en toe te studeren. In je eerste jaar is het belangrijk dat je je BSA (Bindend Studie Advies) haalt, anders mag je het tweede jaar van jouw studie niet beginnen. Sterker nog: vier jaar lang mag je niet meer die studie aan Universiteit Leiden doen. Als je toch bezig bent met het sprokkelen van studiepunten, probeer dan ook je propedeuse te halen. Die krijg je als je alle studiepunten van het eerste jaar hebt behaald. Gelukkig hoeft die propedeuse niet per sé in een jaar en kan je die later ook nog halen.

Tip 5: Zoek een geschikte werkplek
Zo! De laptop staat, je studieboeken heb je met een klap op de keukentafel laten vallen en je aantekeningen zijn uit je tas. Je handen zweven boven het toetsenbord om te beginnen aan een samenvatting. Plots komen alle huisgenoten langs. De een wil zomaar kletsen, de ander heeft wat nodig uit de koelkast. In de fusie wordt studeren niets, dus je verplaatst je naar je eigen bureau. Geluiden van buiten dringen binnen. De kerkklokken loeien, het gras wordt gemaaid. Ook verloren borden van het ontbijt en de lunch en het avondeten staan hier op je te wachten. Dan is het zaak om je hoofd koel te houden en een goede, rustige werkplek te creëren. Breng eerst al je afwas weg, hang een bordje aan je deur of verkas naar de UB. Je zult merken dat je to-do list zo veel sneller afgerond is.

Heel leuk, al die tips, maar gelukkig blijft jouw studententijd jouw studententijd. Dus zoek je eigen weg, kies de manier die bij jou past en dan zul je het verst komen. Vergeet vooral niet te genieten van de tijd die waarschijnlijk beter wordt dan je je ooit had kunnen voorstellen!

Categorieën: Leiden

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *