In mei 2019 legaliseerde Taiwan als eerste Aziatische land het homohuwelijk. Overal op internet zag ik foto’s van grote groepen mensen die zwaaiden met regenboogvlaggen. Natuurlijk maakte dit nieuws me enorm gelukkig. Tegelijkertijd dacht ik: nu pas? En: waren er nog geen andere Aziatische landen met een legaal homohuwelijk dan?

Ergens is het niet raar dat Taiwan het eerste land is dat hiermee komt. Ieder jaar werd er al de grootste Gay Pride van Azië gehouden. Ook is het een democratisch land met een progressieve regering en daarnaast is het ook vrij westers.

Een van de redenen dat Taiwan gekozen heeft voor het legaliseren van het homohuwelijk is ook dat zij zich meer willen afzetten tegen de Volksrepubliek China. In het conservatieve China zou een dergelijke wet nog ondenkbaar zijn.

Aangezien dit nieuws uit Taiwan toch al een tijdje geleden is, vroeg ik me af of er in de tussentijd al andere Aziatische landen geïnspireerd zijn om ook een homohuwelijk in te voeren. Het korte antwoord is: nee. Taiwan is vooralsnog het enige Aziatische land waar niet alleen hetero’s legaal kunnen trouwen. Er zijn echter toch enige Aziatische landen die zomaar eens in de voetsporen van Taiwan zouden kunnen treden.

In december 2019 werd er in het Thaise parlement een voorstel overhandigd waarin aangedrongen werd op het legaliseren van het LGBTQ+ huwelijk. Nadat dit voorstel overhandigd werd, kusten twee mannen elkaar in het parlement. Dit werd door sommige mensen toch als ongepast ervaren en veroorzaakte veel ophef. Dit duidt erop dat het voor Thailand misschien nog wel even gaat duren. Echter, in Taiwan was er ook zeker geen gebrek aan tegengeluid. Met de invoering van het homohuwelijk kwamen er ook vele tegenprotesten op gang, van voornamelijk de oudere bevolking die vond dat het huwelijk iets tussen een man en een vrouw moet zijn. In 2018 was er een referendum waarin de meerderheid tegen het homohuwelijk stemde. Uiteindelijk heeft de Taiwanese regering alsnog besloten het homohuwelijk in te voeren.

Gezien de relatief grote aanwezigheid en invloed die LGBTQ+ activisme groepen hebben in Thailand, verwacht ik dat dat wel eens het tweede Aziatische land met een legaal homohuwelijk zou kunnen worden.

Ook Cambodja is een land met relatief goede LGBTQ+ rechten. Sinds 2018 bestaat er een contract dat ondertekend kan worden door mensen van welke geaardheid dan ook waarin zij verklaren samen te willen zijn en gedeelde verantwoordelijkheid te willen dragen over de zorg voor familieleden en kinderen. Ook spreekt de Cambodjaanse koning zich openlijk uit voor meer rechten voor LGBTQ+’ers, waaronder de invoering van een homohuwelijk.

Tot slot behoort Nepal tot het land met de meest progressieve LGBTQ+ rechten van Azië. De Nepalese grondwet erkent LGBTQ+ rechten als fundamentele rechten. Sinds 2019, wellicht aangemoedigd door Taiwan, is de Nepalese regering bezig met het maken van een nieuwe wet om het homohuwelijk te legaliseren.

Ondanks al dit positieve nieuws is het helaas toch nog steeds vrij slecht gesteld met LGBTQ+ rechten in Azië. In een aantal Aziatische landen is het zelfs strafbaar om uit te komen voor een andere geaardheid dan heteroseksualiteit. Toch heb ik goede hoop dat Azië in de toekomst een vriendelijker continent gaat worden voor alle LGBTQ+’ers.

Categorieën: Kennis

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *