Ondertussen zitten we als studenten allemaal alweer een poosje thuis. Hopelijk gaat het goed met jullie, en lukt het een beetje om aan de nieuwe omstandigheden te wennen. 

Iets wat ik zelf lastig vind met al die lege tijd, is het verdelen van aandacht over die oneindige stroom aan informatie die de media ons aanbieden. Op de hoogte blijven van wat er gebeurt is natuurlijk belangrijk, anders zit jij je straks per ongeluk nog volop te isoleren terwijl de uni allang weer open is. En veel belangrijker, júist nu moeten we ook niet kwetsbare groepen uit het oog verliezen. Maar soms kan het volgen van het nieuws ook onproductief worden, en met al deze vrije tijd beland je makkelijk in zo’n online wormhole aan slecht nieuws, want ‘omg hoe kan Amerika zo zijn?’ en ‘guys, waarom praat er niemand over de situatie voor die en die mensen?’ 

Het is prachtig om te zien hoe mensen opstaan met allerlei initiatieven nu, laten we dat vooral blijven doen! Maar vergeet niet dat je ook goed voor jezelf mag zorgen, en dat het oké is als je nu even niet zo productief bent als anders, of als je het nieuws even uitzet voor je mentale gezondheid. Voor iedereen ziet voor jezelf zorgen er anders uit, maar hier is een kleine starterpack om je op ideeën te brengen!

  1. Even wat goed nieuws horen? Positive.news is een website voor zogenaamde ‘constructieve journalistiek’, een stroming die de balans in het nieuws wil herstellen door meer aandacht te geven aan oplossingen en verbeteringen in de wereld. Voor als je even weer wat faith in humanity nodig hebt!
  2. Online spelletjesavond? Op Playingcards.io kun je Cards Against Humanity (omgedoopt tot Remote Insensitivity) en nog een paar andere dingen spelen. Om al die faith in humanity weer even kwijt te raken.
  3. Een momentje stilstaan zónder afleiding? De app Headspace heeft speciaal voor de coronacrisis een aantal gratis meditaties gemaakt (3 – 10 minuten), bijvoorbeeld tegen stress, voor focus of het begin van je dag.
  4. Iets fysieks doen zonder het huis uit te gaan? Op YouTube zijn video’s voor elke sport die je maar kan bedenken. Fitness, yoga, zumba (voor die laatste is Popsugar Fitness een aanrader). No pressure om nu opeens RIPPED uit de quarantaine te komen, maar even iets fysieks doen kan heel grounding zijn. 
  5. Last but not least, doe iets voor een ander! Steun dat leuke cafeetje waar je altijd heen gaat door iets af te halen of een tegoedbon te kopen (bijv. via www.helpdehoreca.nl) of die kleine bioscoop door op Picl een film van ze te huren (#supportyourlocals), stuur een kaartje, app een vriend hoe het met ze gaat, en je wordt er als bonus ook zelf een beetje vrolijker van.

Veel succes allemaal! 

Andere tips in de comments zijn altijd welkom!  


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *