Op 27 juni organiseert Prometheus een groot cultureel festival: de Cultuurfabriek! Dit jaar zal dat volledig online plaatsvinden. Hoe gaat dat er precies uitzien, en waar kunnen we naar uitkijken? Als praeses van de Cultuurfabriekcommissie licht Roy alvast een tipje van de sluier op.

Er zijn een hoop eerstejaars die het nog niet eerder hebben meegemaakt, dus om te beginnen: wat is de Cultuurfabriek nou eigenlijk?

Vorig jaar wilde het bestuur graag een cultuurfestival organiseren, en heeft dit toen opgezet in het Volkshuis in Leiden. Het idee is dat we bij Prometheus willen laten zien wat studenten naast hun studie allemaal doen – dat kan muziek maken zijn, dat kan poëzie zijn, of nog iets heel anders. Het was toen al goed bezocht, maar dit jaar is het nog groter aangepakt met een hele commissie om het te plannen. Gelukkig zijn we met zijn zessen, want het hadden er niet minder moeten zijn.

Het was vast een hoop gedoe om dat dit jaar te organiseren.

Nogal, ja! We begonnen al in september met brainstormen en hadden in maart vrijwel alles rond: de locatie was geregeld, de fondsen waren geregeld, en de artiesten wisten wat ze konden verwachten. Maar toen kwam de coronacrisis, en hebben we alles in een hele korte tijd moeten omgooien. Eigenlijk konden we in april helemaal opnieuw beginnen met brainstormen. Maar Anne kreeg het idee: “fuck it, ik ga een website bouwen” – dat soort ideeën heeft ze wel vaker. We hadden al een website met informatie, maar die gingen we nu ook gebruiken om de Cultuurfabriek door te laten gaan.

En hoe gaat het er nu precies uitzien?

Er zijn een aantal kamers op de website: op de ‘zolder’ staat een groot cultuuressay, en er zijn zes kamers met allerlei artiesten. Er zijn bijvoorbeeld een muziekkamer, een filmkamer, en een kamer met schilderijen. Daar zijn dingen te zien die door de artiesten zijn ingestuurd. Daarnaast hebben we een livestream van zo’n drie uur op de dag zelf, waarin we de Cultuurfabriek feestelijk openen met Q&A’s met de artiesten. Dan kan iedereen ze dus het hemd van het lijf vragen.

Het programma van de livestream op 27 juni.

Dus deels dezelfde onderdelen als vorig jaar, maar toch wat nieuwe ideeën.

Er zijn wat dingen weggevallen, zoals de lezingen, maar die hebben we vervangen door het cultuuressay. Daarvoor hebben we Laurens gevraagd iets te schrijven. We hebben hem gezegd: ga lekker je gang, je krijgt 1500 tot 2000 woorden om over cultuur te schrijven, en je mag schrijven wat je wil. Verder hebben we een spoken word-artiest met korte verhalen, en de filmkamer is ook nieuw – daar komt onder andere Riccardo te staan. We hebben ook nieuwe kunstenaars, zoals Dominique Boormans die portretjes en tekeningen zal laten zien, maar er zijn ook een aantal terugkerende acts die er vorig jaar ook waren: Lisette en Floris komen bijvoorbeeld weer terug, net als Hester. Er zijn ook mensen van buiten Prometheus: iemand gaat bijvoorbeeld short films vertonen, en het zusje van Miranda doet ook mee.

En waar kijk je zelf het meest naar uit?

Ik ben heel erg benieuwd naar het cultuuressay; ik wil graag weten hoe dat uiteindelijk in elkaar is gezet. Maar wat ik zelf ga doen die dag is de livestream presenteren. Ik ga de Q&A’s met iedereen houden, en daar kijk ik ook erg naar uit. Ik heb wat vragen voorbereid, maar mensen die naar de livestream kijken hebben ook alle ruimte om zelf vragen te stellen. Het hoeft niet eens alleen over de kunst te gaan: gewoon tien minuten lekker kletsen is ook heel leuk, en dan komt er vast ook een goed gesprek uit.

Is er iets waar je het meest trots op bent?

Op het team zelf natuurlijk! We hebben een heel divers team waarmee we aan de slag zijn gegaan. Er zijn mensen die nog nooit eerder een commissie hebben gedaan, zoals Kira en ik, maar ook iemand als Francine die al heel lang bij Prometheus zit. Daarnaast zijn er ook nog twee bestuursleden, Anne en Miranda, en we hebben natuurlijk Leonie die het hele idee van de Cultuurfabriek vorig jaar heeft bedacht en opgezet. Het is echt haar kindje.

Iedereen neemt het heel serieus: Anne is druk bezig met de website, en Leonie is bezig geweest met de livestream en heeft samen met Kira het logo ontworpen. Kira heeft ook contact gehad met alle artiesten. Francine heeft als quaestor een projectplan gemaakt om naar fondsen te sturen. En natuurlijk is er nog Miranda die altijd wel een kritische noot laat vallen die ons aan het denken zet om het nóg beter te maken. Ze is ook naar open podia geweest, naar onze zustervereniging in Amsterdam bijvoorbeeld, om artiesten te vinden die mee willen doen.

Met zijn allen hebben we een hoop mooie ideeën bedacht, ook dingen die volgend jaar nog kunnen worden gebruikt. Bijvoorbeeld een podiumprogramma met presentatoren die met elkaar en de kunstenaars in gesprek gaan, en een soort reis door alle kunstobjecten in de Cultuurfabriek. Het is zonde dat dat nu niet door kan gaan, maar we hebben er alsnog iets heel moois van gemaakt.

Dan als laatste nog de belangrijkste vraag: waar en wanneer is het?

De website is cultuurfabrieklive.prometheusleiden.nl. Die website bestaat al, maar vanaf 27 juni om 13:00 uur komt daar ook alles online te staan en is alles daar te vinden. De livestream houden we op YouTube, maar die link is natuurlijk ook via de site te vinden.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *